De eiwitten

De eiwitten die wij uit onze voeding halen dienen als transportmiddel, bouwstof en als brandstof. Eiwitten dienen als bouwstof omdat ze voor de opbouw en herstel van de cellen in onze huid, haar, spieren, botten, organen en andere cellen in ons lichaam. Ook zijn eiwitten nodig bij het vervoeren van vet in het bloed. Vetten zijn niet oplosbaar in water. Toch doordat eiwitten zich als een mantel om vetmoleculen kunnen binden, wordt het voor de vetten toch mogelijk gemaakt zich in het bloed te kunnen vervoeren. Alle enzymen in ons lichaam bestaan trouwens uit eiwitten. Enzymen helpen bij de stofwisseling, zonder zelf te veranderen. Voorbeelden hiervan zijn; protease (katalyseren de afbraak van eiwitten), lipase (helpen bij het verteren van vetten in de darmen), amylase (deze zit in ons speeksel en in de dunne darm, en zet zetmeel om in suikers) en maltase (deze breekt maltose af tot glucose). Eiwitten zijn opgebouwd uit peptiden. Dit zijn ketens van tussen de 10 en 100 aminozuren. Aminozuren worden eerst in ons lichaam omgezet naar eiwitten die het lichaam kan gebruiken.

 

 

"Dus de eiwitten uit onze voeding worden bij de vertering afgebroken tot aminozuren, welke weer worden opgebouwd tot lichaamseigen eiwitten. Het duurt 1,5 tot 2 uur na een maaltijd, voordat alle aminozuren en eiwitten zijn opgenomen in het bloed"

 

Als eerste worden er koolhydraten aangesproken als brandstof, dan vetten en daarna eiwitten. Eiwitten dienen dus als brandstof, bouwstof, transportmiddel en als onderdeel van enzymen en hormonen. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 19% uit eiwitten.

 

 

We kunnen eiwitten onderscheiden in dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten komen het meest overeen met die van de mens dan plantaardige. Soja en tofu komen van de plantaardige eiwitten het meest overeen met die van ons.

 

 

"De aanbevolen verhouding is om 2/3 van onze eiwitten uit plantaardige voeding te halen, en 1/3 uit dierlijke. De reden hiervan is omdat dierlijk voedsel veel verzadigd vet bevat. Kies hierbij (indien mogelijk en bij voorkeur) de vetarme variant (vetarme producten hebben meestal een hoger eiwitgehalte). De algemene aanbeveling is om 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag te nuttigen"

 

 

Met de afbeelding hieronder, krijg je een aardige algehele inzicht over producten met eiwitten. De kwaliteit van eiwit wordt bepaald door het gehalte aan essentiële aminozuren. Volwaardig eiwit heeft alle essentiële aminozuren in zich. Deze zijn meestal van dierlijke afkomst. De meest complete eiwitten zitten dus in kip, vis, vlees, gevogelte, ei, melk, kaas ed.

 

Aminozuren

Aminozuren kunnen al binnen ongeveer 40 minuten beschikbaar zijn om spieren op te bouwen. We kunnen deze verdelen in essentiële, niet essentiële en semi essentiële aminozuren (bij sommige ziekten, kan het lichaam er dan niet genoeg van maken). Er zijn 22 verschillende aminozuren waarvan er 9 zijn die het lichaam niet zelf kan maken. Deze noemen we de essentiële aminozuren, en moeten uit onze voeding komen. Aminozuren zijn linksdraaiend, en worden daardoor met een "L" ervoor aangegeven.

 

Essentiële aminozuren

 

Aminozuren zijn betrokken bij onze spiergroei, bij wondgenezing, bij de productie van energie, bij de productie van hormonen, bij het immuunsysteem en meer.

 

Niet essentiële aminozuren

Eiwit poeders

Veel sporters en mensen die op dieet zijn, maken gebruik van eiwitpoeders om spierafbraak of een eiwittekort tegen te gaan. Daarom willen we hier toch ook enige informatie over geven. De meeste eiwitten in eiwit shakes, poeders en repen zijn afkomstig uit melk. De grootste soorten eiwitten in melk zijn whey eiwit (wei-eiwit) en caseïne eiwit. Wei-eiwit is een compleet eiwit en is het vochtige gedeelte wat achter blijft bij de productie van kaas. Caseïne is het andere deel dat overblijft en is dikker dan wei.

 

Binnen de wei supplementen zijn er ook variaties. De bekendste zijn wei concentraat, isolaat en hydrolisaat. Vloeibare wei is dus een bijproduct bij de productie van melk. Wanneer we deze 9 keer gaan filteren op een koude temperatuur, ontstaat er wei concentraat, en na 13 keer filteren ontstaat er wei isolaat. Wanneer we deze verder hydrolyseren (breken de aminozuur bindingen) en er enzymen bij voegen, krijgen we wei hydrolisaat.

  

Eiwit concentraat bestaat voor ongeveer 80% uit eiwitten en voor 20% uit vetten en koolhydraten. Als we dit verder bewerken ontstaat er wei isolaat. Wei isolaat bestaat voor 90% uit eiwitten en voor 10% uit vetten en koolhydraten bestaat. Daarvoor is wei isolaat meestal duurder dan wei concentraat.

 

Caseïne eiwitten worden langzaam verteerd en opgenomen. Caseïne is daardoor zeer geschikt om voor het slapen gaan in te nemen. Caseïne eiwit shakes passen daarom ook perfect in een dieet om af te vallen of droog te trainen. Caseïne proteïne is net als wei proteïne afkomstig van melk.  Doordat caseïne samenklontert moet je lichaam hard werken om deze af te breken, waardoor je meer calorieën verbrandt en dus het metabolisme verhoogt. Ook zorgt caseïne voor een verzadigd gevoel.

 

 Hieronder een video over eiwitten

------------------------------

 

Naar vragen

 

------------------------------

------------------------------

 

Volgende >>

 

------------------------------


Advertentie