Vergeet ons niet te delen aub

Vitaminen & mineralen

Vitamines zijn micronutriënten die nodig zijn voor een normale groei en ontwikkeling en om gezond te blijven. Ze leveren geen energie. De meeste vitamines en mineralen zitten in groente en fruit, waar ook antioxidanten inzitten. Daarom zijn groenten en fruit onmisbaar in onze voeding. Een antioxidant is een verzamelnaam voor stoffen die ons beschermen tegen de vrije radicalen. Vrije radicalen krijgen we binnen via onze voeding, door te ademen en bij het verbranden van suikers, koolhydraten en eiwitten komen ook vrije radicalen vrij.

 

Er zijn 13 vitamines welke in te delen zijn in vitamines die in vet oplosbaar zijn en vitamines die in water oplosbaar zijn. De in vet oplosbare vitamines zijn vitamine A, D, E en K. Deze vitamines komen vooral voor in voedingsvetten zoals smeer- en bereidingsvetten, vis, vlees, noten en melk en melkproducten. De in vet oplosbare vitamines kunnen in ons lichaam worden opgeslagen. De in wateroplosbare vitamines zijn vitamine C, thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), vitamine B6, biotine (B8), foliumzuur (B11) en vitamine B12. Deze worden veelal uit het vocht van voedingsmiddelen gehaald zoals uit groente en fruit. De in water oplosbare vitamines kunnen niet worden opgeslagen (behalve vitamine B12), maar een overschot verlaat het lichaam via de urine. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Veganisten hebben hierdoor dikwijls een vitamine B12 tekort.

 

Overzicht 1 vitaminen

Mineralen

Mineralen zijn net als vitamines, voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in ons voedsel. Ze zijn nodig voor een goede gezondheid, groei en ontwikkeling. Mineralen zijn stoffen uit de aarde of de zee. Deze hebben wij wel nodig en leveren geen energie. Spoorelementen worden vaak naast de mineralen genoemd. Deze komen in zéér kleine hoeveelheden voor in ons lichaam. Mineralen zijn in onze voedingsmiddelen terug te vinden, maar sommige worden speciaal aan etenswaren toegevoegd om een tekort te voorkomen, zoals jodium in zout.

 

Overzicht mineralen

 

Elektrolyten

Elektrolyten zijn mineralen die een elektrische lading dragen, en voorkomen in je bloed, zweet of urine. Ze spelen een rol bij vele processen in het lichaam en zorgen o.a. voor een goede werking van de spieren en een goede vochtbalans. De belangrijkste elektrolyten zijn natrium (Na+), kalium (K+) en chloride (Cl-).

 

 Hieronder een video over vitaminen

------------------------------

 

Naar vragen

 

------------------------------

------------------------------

 

Volgende >>

 

------------------------------


Advertentie