Psychologische factoren

Er zijn meerdere redenen om te eten. Allereerst bij honger, maar ook bij sociale gebeurtenissen, uit gewoonte, uit verveling, als beloning, als straf of als troost.

 

“Om blijvend af te vallen is gedragsverandering nodig, en inzicht in het eigen eetgedrag”

 

Het lichaam vraagt om energie wanneer deze van de vorige maaltijd is verbruikt in de vorm van hongersignalen naar de hersenen. Wanneer er voldoende is gegeten, laat het lichaam de hersenen weten dat het verzadigd is. Bij deze processen spelen 2 hormonen een belangrijke rol; Leptine (deze zorgt voor het gevoel van verzadiging en wordt in de vetcellen gemaakt. Het geeft aan de hersenen door dat er meer energie verbruikt moet worden), en Ghreline (is het hongerhormoon en wordt in de maag afgescheiden als daar te weinig voedsel in zit. Chronische stress en depressie verhogen de ghreline niveau's.

 

 

Het hongergevoel wordt bepaald door; Fysische factoren (lichamelijke signalen), psychologische factoren (denken of ontkennen dat je honger hebt), emotionele factoren (door emoties wel of niet eten) en sensoriele factoren (prikkelingen door eten zien of ruiken). Er zijn 2 soorten verzadiging; sensorische verzadiging (het gevoel vol te zitten zodat je stopt met eten) en metabole verzadiging (stelt het hongergevoel uit door bv maaglediging). Eiwitten

verzadigen meer dan koolhydraten, en koolhydraten verzadigen meer dan vet (vet verzadigt wel  voor langere tijd). Voedingsvezels leveren geen energie, maar geven wel een verzadigd gevoel. Door vetten en koolhydraten gedeeltelijk te vervangen voor eiwitten, duurt het langer voordat je weer trek krijgt. Ook kost de vertering van eiwitten meer energie.

 

Inzicht in eetgedrag

80-90% Van de mensen die op dieet gaan vallen terug. Veel mensen vallen af mbv shakes en dagmenu’s zonder daarbij te hoeven nadenken, zodat ze geen inzicht krijgen en niet weten wat ze doen. Daardoor vallen ze snel of bij het behalen van een streefgewicht weer terug in hun eigen oude gewoonten. Als diëten zo succesvol zijn, waarom komen er dan weer steeds nieuwe diëten? Om te veranderen is inzicht krijgen in je eetgedrag de eerst stap. Een eetdagboek is een goede  hulpmiddel om inzicht te krijgen in wat er precies wordt gegeten en waarom. Je kan hier informatie uit halen zoals de hoeveelheid calorieën die je per dag nuttigt, zit er regelmaat in het eetpatroon, zijn er gezondere alternatieven, zijn er tijdstippen dat er teveel gegeten wordt of is er een aanleiding bij overeten.

 

Emotioneel eten

Emotioneel eten is geen reactie op lichamelijke honger, maar het is een aangeleerde reactie op emoties en stress. Er zijn 2 soorten emotie-eters; duidelijke emoties (angst, verdriet, boosheid) en diffuse emoties (verveling, ergernis, rusteloos). Serotonine en endorfine zorgen voor een goede stemming en zijn afhankelijk van het aminozuur tryptofaan. Koolhydraten verlagen de negatieve effecten van stress (bv chocola). Emotie-eters zullen zich bewust moeten worden waarom de eetdrang er is.

 

 

Extern eten

Bij het extern eten laat je je sneller verleiden tot eten door externe prikkels, zonder echt acht te slaan op je werkelijke behoeften (reclame, tankstation, supermarkt). Tips voor externe eters zijn; doe geen boodschappen op een lege maag, gebruik een mandje ipv wagentje, maak vantevoren een boodschappenlijst, koop eten wat u eerst moet bereiden, hoe minder lekkers in huis des te lager de verleiding, krijg je visite trakteer dan iets wat je zelf niet lust, koop snoep en chips in kleine verpakkingen, eet op een vaste plek en vermijd de warme bakker of snackbar.

 

Lijngericht eten

Mensen die lijngericht denken, zijn voortdurend bezig met eten, hun gewicht en calorieën tellen. Veel mensen die willen afvallen leggen zichzelf strenge eisen op en stellen onhaalbare doelen. Ook is het zo dat als je overdag energie tekort komt, je lichaam s’avonds om veel  calorieën vraagt. Lijngerichte eters krijgen nogal het advies om meer producten uit de schijf van 5 te nuttigen, en om met meer regelmaat in hun eetpatroon (3 maaltijden en 2 a 3 gezonde tussendoortjes) te beginnen.

------------------------------

 

Naar vragen

 

------------------------------

------------------------------

 

Volgende >>

 

------------------------------


Advertentie